Op deze pagina beschrijven wij de klachtenregeling voor klanten en vrijwilligers van onze voedselbank.
Wij vinden integer werken en onze voedselveiligheid heel belangrijk. Dat geldt voor onze vrijwilligers, maar zeker ook voor het werken met onze klanten, die kwetsbaar zijn door de positie waarin ze terecht zijn gekomen. Daarom zijn door de vereniging van Voedselbanken Nederland (“VBN”) gezamenlijk met alle leden waaronder onze voedselbank, een aantal regels opgesteld over hoe wij de integriteit en voedselveiligheid van ons werk kunnen bevorderen en waarborgen.
Kijk hier voor de landelijke Integriteitscode, vastgesteld door de algemene ledenvergadering van de VBN. Deze integriteitscode wordt door onze voedselbank onderschreven en wij dragen dit ook actief uit.
Bij het werken voor de voedselbank kunt u als vrijwilliger of als klant te maken krijgen met problemen. Soms zijn die problemen lastig onderling op te lossen. Misschien bent u getuige of slachtoffer van ongewenst gedrag zoals pesten, discriminatie, (seksuele) intimidatie of agressie op de werkvloer. Misschien heeft u vermoedens van misstanden zoals diefstal, fraude, voedselonveiligheid of oneerlijk verdelen van voedsel.
U wordt van harte uitgenodigd en aangemoedigd om in dergelijke situaties contact op te nemen met het bestuur van de voedselbank.
Als bestuur van de voedselbank zullen we altijd ons uiterste best doen om geschillen in goed overleg tussen partijen op te lossen. Voor die gevallen waarin dit overleg niet tot een goede oplossing leidt, hebben we deze klachtenregeling in het leven geroepen voor zowel onze klanten als onze vrijwilligers.
Alle vrijwilligers van onze voedselbank doen hun uiterste best om klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn. Toch kan het gebeuren dat er vergissingen worden gemaakt of dat er problemen ontstaan die u onderling niet heeft kunnen oplossen.
Heb je als klant een klacht over één van de vrijwilligers van de voedselbank, ga dan met haar/hem in gesprek en probeer de klacht op te lossen. Lukt het niet op deze wijze de klacht op te lossen, neem dan contact op met het bestuur en probeer samen met hen de klacht op te lossen. Lukt het niet op deze wijze de klacht op te lossen of wil je het zo niet oplossen, dien dan een formele klacht in bij het bestuur.
Heb je als vrijwilliger een klacht over een collega, of een klant ga dan met haar/hem in gesprek en probeer de klacht op te lossen. Lukt het niet op deze wijze de klacht op te lossen, neem dan contact op met het bestuur van de voedselbank en probeer samen met hen de klacht op te lossen. Lukt het niet op deze wijze de klacht op te lossen of wil je het zo niet oplossen, dien dan een formele klacht in bij het bestuur.
De formele klacht moet schriftelijk worden ingediend bij het bestuur van de voedselbank Elburg-Oldebroek. Dat kan per brief, maar ook per e-mail gericht aan de secretaris van het bestuur. Zie hier voor de contactgegevens.
In uw brief of e-mail geeft u zo duidelijk mogelijk aan waarover uw klacht gaat, denk bijvoorbeeld aan:
Specifiek in het geval van een klacht van een vrijwilliger:
Betreft het een klacht die de hele organisatie aangaat en die je niet onderling kunt oplossen, dan kun je contact op nemen met de VBN en vragen om bemiddeling.
Binnen een week (overmacht situaties daargelaten) wordt contact met je opgenomen. Is de bemiddeling niet succesvol, dan kan worden gevraagd om arbitrage.
De verdere procedure die in dat geval wordt gevolgd vind je op de website van VBN.